A különböző kultúrák mind különböző hagyományokkal rendelkeznek. Az eljegyzési gyűrű jelentése mégis mindegyiknél azonos, eltérések a lánykérés szokásaiban lehetnek. A modernebb társadalmakban az ilyen jellegű hagyományok egyre inkább elhalványodnak, más szokások kerülnek előtérbe, ez teljesen érthető és természetes is, mivel változik életmódunk és változnak szükségleteink is. Régen a házasság gazdasági okokból volt szükséges, ez mára átalakult, így a lánykérés körítése is megváltozott. Ami maradt az az eljegyzési gyűrű.

Eljegyzés magyar vonatkozásban

eljegyzesi-gyurukA gyűrű már nagyon régóta szimbolizálja a nő és férfi közötti köteléket, a magyar társadalomban, azonban a gyűrű, mint eljegyzési gyűrű vagy csak, mint szerelmi zálog használata csupán a 19. század elejétől vált használatossá. A 18. században indult el először a felsőbb rétegek képviselőinél az ékszer eljegyzési ajándékként való adása, a 19. századra ár bevett szokássá vált az eljegyzési gyűrű ajándékozása, csak akkoriban még nem nevezték nevén, hanem csupán a szerelem záloga volt. Általában szív formával vagy nagyobb kövekkel volt díszítve. Ezek a gyűrűk nem vonták maguk után a házasságot, tehát nem töltötték be a ma használt eljegyzési gyűrű funkcióját. Egy lány több szerelmi zálogkánt adott gyűrűt is viselhetett, természetesen több udvarlótól, majd amikor kiválasztotta vagy ő vagy apukája a leendő férjet, attól kapott egy arany gyűrűt, ez már olyan tartalmú, mint a mai eljegyzési gyűrű, az ilyen gyűrűt viselő lány elkeltnek számított. Ezek után az esküvői szertartáson átnyújtott esküvő gyűrű szimbolizálta a házas állapotot, ez általában egyszerű karikagyűrű volt. Idővel az eljegyzési gyűrű fontossága is előtérbe került, mint az ígéret szimbóluma. Az eljegyzési gyűrű többféle szokással is bírt. Volt az a verzió, amikor a lény kapott egy eljegyzési gyűrűt, majd az esküvői gyűrűt együtt vették meg, vagy azt is a férfi vette meg egyedül. Aztán van olyan változat is, amikor a lány az eljegyzési gyűrű mellé kap egy kísérő díszgyűrűt is, a fiúnak semmi. Majd a leginkább elterjedt szokássá az vált, hogy a férfi három gyűrűt vásárol, egy eljegyzési gyűrűt és egy jegygyűrűt a nőnek és egy jegygyűrűt magának.

Az eljegyzési gyűrű

eljegyzesi-gyuruSokan már teljesen bele vagyunk keveredve, hogy melyiket mikor és melyik ujjra. Hát bizony, nem egyszerű. Először tisztázzuk a gyűrűk típusait és aztán, hogy melyiket melyik ujjra kell húzni. Az eljegyzési gyűrű nevében is benne van funkciója, az ígéret, a szerelem záloga. Hagyományosan az édesapától kellene megkérni a lányt, és utána átadni az eljegyzési gyűrűt. Napjainkban már választottunkat kérdezzük meg. Egyre elterjedtebb az, hogy az eljegyzési gyűrű lesz maga a jeggyűrű is, a váltáskor egyszerűen átkerül a másik kézre. Persze sokan még ma is inkább külön vásárolnak jeggyűrűt, a két gyűrű stílusban eltérő, az esküvői gyűrű eredetileg egyszerű karikagyűrű volt, napjainkban egyre inkább díszített. Az eljegyzési gyűrű pedig mindig díszített volt valamilyen drágakővel. Meg kell még említenünk a kísérő gyűrűt, használata nem gyakori, zálog arra, hogy a vőlegény nem áll el az ajánlatától. Ugyanazon az ujjon szokták hordani, mint a jeggyűrűt. Akkor nézzük melyiket melyik ujjra! Jegyben járásnál az eljegyzési gyűrű a bal kézen hordandó a gyűrűs ujjon, vagy az eljegyzési gyűrű, vagy a külön vásárolt jegygyűrű kerül a ceremónia során a jobb kéz gyűrűs, negyedik ujjára.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve.